lördag 28 februari 2009


Idag skiner solen igen! Det behövs verkligen efter allt mörker. Det här året började inte särskilt bra!

För det första så har den jädrans hostan och värken i kroppen gjort att man varit supertrött i flera veckor, orkar ingenting knappt.

Sen har vi haft lite incidenter med kossorna som kalvat, en kviga som vi fick slakta pga att hon inte kunde resa sig efter en jättebesvärlig förlossning där kalven var stor och inte klarade sig.

Sen hade vi en kossa som fick tvillingar, inte så vanligt bland kor, hon tog sig bara an den ena av dom så den andra "Olle" matar jag 4 gånger om dagen. Som tur är så har vi en mjölkbonde i närheten som vi kan hämta mjölk hos. Olle dricker ca 10-12 liter om dagen i nappflaska.

Ja sen har vi en kossa som varje år får 2 spenar som blir så himla stora att kalven inte kan suga på dom vilket innebär att hon får jätteont i juvret eftersom det aldrig blir riktigt uttömt av kalven. Så efter ett par dagar när kalven blivit starkare och liksom puffar på juvret så sparkar hon med bakbenet vilket innebar att kalven inte fick i sig vad den skulle. Så den kalven "Lasse" fick vi också ta in och mata med flaska. När vi fick igång Lasse med flaskan så upptäckte vi att han hade sån diarré, det bara rann ur baken på honom. Han blev bara svagare och svagare så till sist fick vi ge honom vätskeersättning istället så han fick i sig alla viktiga ämnen. Han skulle ha det i 2 dagar för att sedan övergå till mjölk igen. När 2 dagar gått och han inte blev bättre misstänkte vi att han hade lunginflammation också. Men på 3:e dagen fick han en flaska med mjölk och jag tänkte att nu vänder det eftersom han stod upp hela natten, vilket han inte gjort förut. Men på morgonen va han död.

Troligen var det svårt med andningen när han låg ner.
Trist!

Nu har vi bara en kossa kvar som ska kalva sen blir det lugnare igen.
Nog om kossorna!På hundfronten är det som vanligt, hade Fiffi (Caisa) här och trimmade till henne lite, hon va jättefin, har inte sett henne sedan hon flyttade vid 8 veckors ålder, och nu är ju valparna 5 månader.


Visst är hon fin!
I helgen ska jag till Barva och ställa ut Pajas, dit kommer också några av Tessans valpar så det ska bli roligt.
Lilla Esther 6 veckor på bilden får avsluta dagens inlägg!

Inga kommentarer: